czerwca 25, 2021

Na słodko - cytrynowy baton

Przyznam szczerze, że mam na prawdę pomysłowego brata jeśli chodzi o pieczenie czy gotowanie. To on mnie dzisiaj namówił, aby zrobić coś słodkiego „do kawy” (której nie piję 😅). Nasz wyrób jest raczej mało podobny do klasycznego ciasta, dlatego śmiało nazwaliśmy to cytrynowym batonem bo głównym składnikiem jest właśnie cytryna, a wyglądem przypomina hmm… tabliczkę? 😃 Ale mówię Wam, smakuje o niebo lepiej niż wygląda! 🙂


 

Niestety, na zdjęcia z etapów przygotowywania wypieku nie macie co liczyć bo co jak co, ale fotografowanie jedzenia wychodzi mi gorzej niż trzylatkowi narysowanie równego okręgu. Musicie zadowolić się efektem końcowym. 😉

Czego potrzebujemy?

Kruchy spód:

  • Szklanka miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • Pół szklanki cukru

Masa cytrynowa:

  • 1,5 szklanki cukru
  • Ćwierć szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 cytryny (sok z nich)

Przygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 40 minut

Liczba porcji: ok 36 kawałków

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 175°C;

  1. Nagrzej piekarnik do 175°C;
  2. W średniej misce wymieszaj razem miękkie masło, mąkę oraz cukier. Powstałą masę wyłóż na blaszce ok 22×32 cm;
  3. Piecz spod przez 15-20 minut lub do momentu aż zacznie się rumienić
  4. W międzyczasie, w drugiej misce zmieszaj razem 1,5 szklanki cukru oraz ćwierć szklanki mąki, do tego dodaj 4 jajka i sok z cytryn. Mieszaj do połączenia się składników;
  5. Przygotowaną masę wylej na podpieczony spód i wstaw spowrotem do piekarnika na kolejne 20 minut lub gdy wierzch zacznie powoli się rumienić.
  6. Wyjmij do ostygnięcia, nasz baton w ten sposób stanie się także bardziej zwarty dzięki czemu, po ukojeniu nie będzie się rozpadać. Podając można oprószyć go cukrem pudrem.

Wskazówka:

Możemy trochę urozmaicić nasz baton, dodając do masy cytrynowej odrobinę barwnika spożywczego. Masa nabierze wtedy ciekawego koloru.

Brak komentarzy: