Na słodko - cytrynowy baton
Przyznam szczerze, że mam na prawdę pomysłowego brata jeśli chodzi o pieczenie czy gotowanie. To on mnie dzisiaj namówił, aby zrobić coś słodkiego „do kawy” (której nie piję 😅). Nasz wyrób jest raczej mało podobny do klasycznego ciasta, dlatego śmiało nazwaliśmy to cytrynowym batonem bo głównym składnikiem jest właśnie cytryna, a wyglądem przypomina hmm… tabliczkę? 😃 Ale mówię Wam, smakuje o niebo lepiej niż wygląda! 🙂
Niestety, na zdjęcia z etapów przygotowywania wypieku nie macie co liczyć bo co jak co, ale fotografowanie jedzenia wychodzi mi gorzej niż trzylatkowi narysowanie równego okręgu. Musicie zadowolić się efektem końcowym. 😉
Czego potrzebujemy?
Kruchy spód:
- Szklanka miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- Pół szklanki cukru
Masa cytrynowa:
- 1,5 szklanki cukru
- Ćwierć szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 cytryny (sok z nich)
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 40 minut
Liczba porcji: ok 36 kawałków
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 175°C;
- Nagrzej piekarnik do 175°C;
- W średniej misce wymieszaj razem miękkie masło, mąkę oraz cukier. Powstałą masę wyłóż na blaszce ok 22×32 cm;
- Piecz spod przez 15-20 minut lub do momentu aż zacznie się rumienić
- W międzyczasie, w drugiej misce zmieszaj razem 1,5 szklanki cukru oraz ćwierć szklanki mąki, do tego dodaj 4 jajka i sok z cytryn. Mieszaj do połączenia się składników;
- Przygotowaną masę wylej na podpieczony spód i wstaw spowrotem do piekarnika na kolejne 20 minut lub gdy wierzch zacznie powoli się rumienić.
- Wyjmij do ostygnięcia, nasz baton w ten sposób stanie się także bardziej zwarty dzięki czemu, po ukojeniu nie będzie się rozpadać. Podając można oprószyć go cukrem pudrem.
Wskazówka:
Możemy trochę urozmaicić nasz baton, dodając do masy cytrynowej odrobinę barwnika spożywczego. Masa nabierze wtedy ciekawego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz