Przepis na najlepsze ciastka z czekoladą - Pokochasz je!
Ostatnio, mając w kuchni nadmiar gorzkiej czekolady, której ja oczywiście nie lubię bo dla mnie czekolada ma być słodka, stwierdziłam, że muszę wykorzystać ją w jakiś inny sposób, bo już kilka mi się ich zebrało. :) I tu wpadłam na pomysł, by zrobić ciastka z kawałkami czekolady, coś w stylu sklepowych piegusków. Akurat w tym przypadku, gorzka lub deserowa czekolada sprawdzi się idealnie, bo mleczna się po prostu rozpłynie…

Bez owijania w bawełnę, produkty które potrzebujemy do wykonania ciasteczek:
- szklanka mąki pszennej - ok 160g
- 100g miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru - ok 70 g
- 1 jajko
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka proszku do pieczenia
- większa szczypta soli
Do ciasta można dodać tez inne bakalie typu orzechy, rodzynki itp. :)
Najpierw, przygotowuję czekoladę krojąc ją na malutkie kawałki wielkością zbliżone do ziarenek grochu.
W tym momencie możesz już nastawić piekarnik na 220 stopni na grzanie góra - dół.
Teraz, wszystkie składniki, prócz czekolady, lądują w misce i mieszamy. Najwygodniej będzie to zrobić dłońmi bo ciasto będzie dość gęste. Gdy uzyskamy jednolitą masę, możemy wrzucić czekoladę i wymieszać.
Ciastka formujemy albo za pomocą foremek (najłatwiej będzie użyć okrągłych) albo za pomocą dłoni odrywając niewielkie kulki tworząc ok 1cm placki.
Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika. I teraz ważne! Środkowa półka, grzanie góra - dół. Najpierw przez 5 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i czekamy jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciastka do ostygnięcia.
Ciepłe są dość miękkie, kruche robią się dopiero po ostygnięciu. Jednak mi odpowiada zarówno wersja ciepła i zimna, z mlekiem - pychota!
Smacznego. :)
Komentarze
Prześlij komentarz